Meteen naar de inhoud

Benno Kastelein – Hengelo (o)

Inkrimpen kweekhok

De kweekduiven zaten op een ander adres , helaas wordt het huis waar dit hok stond afgebroken en moet het kweekhok wat er stond verdwijnen. Ik had daar een “buitenhuis hokje ” van 4meter staan waarin de meeste kweekduiven zaten. Dan heb ik nog een ander hokje waar een enkel koppel zit en de jongen voor verkoop en schenkingen. De nieuwe situatie zal worden dat daar een stuk of 7 koppels voor de marathon en ongv 3 koppels voor de Dagfond/Oneloft races kunnen zitten. Erg jammer maar het is zoals het is. Je bent toch jaren bezig om een kwalitatief mooie verzameling kweekduiven bij elkaar te krijgen door te kopen, ruilen en te kweken.. Aan de andere kant neemt het ook veel tijd in beslag en laat tijd nu net zijn waar hier nog wel eens de schoen wringt. We gaan verder met wat jongen van MG Perfect en MG Silke en die gaan we koppelen aan andere bewezen lijnen om vliegjongen uit te kweken. Later in het jaar koppel ik ze dan weer meer op elkaar om er wat nieuwe aanwas voor de kweek uit te halen en voor schenkingen en verkoop. Een direct gevolg zal zijn dat het aantal schenkingen drastisch terug moet . Het zal dan jaarlijks wisselen waar ik schenk en dit zal voornamelijk zijn voor de spelverbanden waar ik zelf ook aan deelneem. Dit onderdeel was ook behoorlijk uit de hand gelopen. Je wilt de sport en liefhebbers een warm hart toe dragen maar een 80 aanvragen per jaar is echt veel te veel. Toch zijn er weer een dikke 20 vergeven. Dat lijkt misschien niet erg veel maar dat is 20 keer een afspraak . Is dat heel erg ? Nee maar naast een bedrijfje runnen is het wel een opgave geworden i.p.v. een hobby. Tel daar bij wat bestuurlijke beslommeringen en huldigingen / prijsuitreikingen en je zit bijna elke zaterdag vol en meerdere avonden in de week . Geen spijt dus maar we gaan het wel anders doen.

De kwekers hebben inmiddels weer hun jaarlijkse selectie gehad. De duiven die dit hebben doorstaan gaan we opsplitsen in die 7 koppels die hier blijven en een groep die nu netjes wordt verzorgd en in januari op GPS onder de hamer gaan komen. Daar zitten duiven bij die inmiddels topduiven en of teletekst duiven hebben gegeven en ook uit de toplijnen van bv MG Perfect , dit omdat er natuurlijk ook wat variatie moet blijven bestaan om niet allemaal familie te hebben en alleen nog te kunnen intelen . Jammer maar keuzes moeten gemaakt worden.

De nieuwe uitdaging zal dan worden om met minder kweekduiven de kwaliteit toch hoog te houden en omdat ik wel van een uitdaging houdt is dit ook gelijk weer leuk.

Het systeem om geen vroege jongen ( voor het seizoen) van de vliegers te kweken ga ik nog eens overdenken. Een paar mogelijkheden waar ik uit zou kunnen kiezen: 1- Laat ik dat zo en neem ik minder jongen van de kweekkoppels die er nog zitten. 2-koppel ik mijn vliegers voor het seizoen om toch een flinke groep te hebben met de natour/taartvluchten. 3- Gooi ik alles om en kweek ik pas na het seizoen een grote groep uit de vliegers en de kwekers…… We hebben nog even de tijd om er over na te denken…

Fijne dag , groet Benno